10 серпня Міжнародний день біодизелю

У цей день відзначають свято екологічно чистого палива в пам’ять про те, що саме 10 серпня 1893 року був запущений перший дизельний двигун, який працював на паливі, основу якого складала арахісова олія.

Біодизель являє собою метиловий ефір, який отримують в результаті хімічної переробки рослинних або тваринних жирів. На сьогоднішній день біодизель – єдине альтернативне джерело енергії, яке може скласти реальну конкуренцію традиційному дизельному паливу.

Ось 10 культур, більшість яких росте в Україні, з яких можна виробляти пальне.

Ріпак – біодизель, виготовлений з ріпаку, є дуже ефективним, особливо для важкої техніки, і фермерські господарства можуть його виробляти самі для себе.

Соняшник – пальне екологічніше за дизель нафтового походження, бо виділяє менше монооксиду вуглецю під час згоряння у двигуні.

Соя – за площею посівів соя випереджає інші олійні культури, а соняшникове пальне екологічніше за дизель нафтового походження, бо виділяє менше монооксиду вуглецю під час згоряння у двигуні.

Ятрофа – тропічний чагарник отруйний для людей і худоби, але насіння містить до 40% олії. Рослина, тривалість життя якої може сягати 50 років, швидко росте і дає врожай навіть на засушливих землях землях Азії та Африки.

Пшениця – паливний біоетанол, виготовлений з неї є ефективною добавкою для  паливних сумішей до автомобільних двигунів.

Кукурудза – як альтернатива пшениці для одержання етанолу

Буряк-придатніший для виробництва етанолу, ніж кукурудза. Крім того, в процесі перетворення буряку на цукор та етанол він дає мало відходів, оскільки значну частину вихідної сировини можна перетворити на паливо і добрива.

Цукровий сорго – цукровий сорго в майбутньому являтиме реальну альтернативу цукровому буряку в Україні.

Цукрова тростина – при вирощуванні потребує менше хімікатів, зокрема пестицидів і добрив, тому є економічно доцільним, особливо в країнах Південної Америки

Водорості – можуть давати більше рідкого пального з квадратного метра зайнятої площі, ніж наземні посівні рослини. Для швидкого росту водоростей потрібен постійний доступ до сонячного проміння та великої кількості вуглекислого газу. Якщо розташовувати установки для вирощування водоростей біля промислових об’єктів із постійними викидами CO₂ в атмосферу, то тим самим буде утилізовано шкідливий парниковий газ, що не встигатиме піднятися навіть на пару метрів від землі.

Тож, майбутнє не лише за електромобілями, а й за екологічно чистим та відновлювальним пальним, яким є біодизель.