День осіннього рівнодення 2022

День осіннього рівнодення - це астрономічний початок осені. З того моменту як сьогодні о 04:03 Сонце зробило перехід, світловий день почав скорочуватися і досягне свого максимуму 21 грудня 2022 року.

Більшість людей вважає, що в день осіннього рівнодення тривалість дня та ночі однакова і становить 12 годин. Але насправді, візуально Сонце перебуває над Землею довше через ефект атмосферної рефракції. А тому світловий час доби може на кілька хвилин бути довшим за темний. Так відбувається тому що рівнодення математично вираховують по центру сонячного диска, а різниця між сходом та заходом Сонця визначається за верхньою точкою світила.

Досить цікавим є факт, що в південній півкулі з дня осіннього рівнодення починається календарна весна.

Для наших пращурів день осіннього рівнодення був особливим та сповнений маги. Люди вірили, що ритуали і обряди, проведені цього дня привертали благополуччя, здоров'я і любов. Вони влаштовували свята, пекли пироги з борошна нового врожаю і славили Богородицю. До сходу сонця дівчата вмивалися джерельною водою, щоб довго залишатися молодими і красивими та незаміжній дівчині протягом року зустріти нареченого і вийти заміж. Дітей обливали прямо на порозі будинку, щоб вони росли здоровими. Також цього дня спалювали старі речі, щоб разом із ними згоріли всі негаразди попереднього року.

Вже вчетверте працівники Парку здійснили вихід на гору Стіжок для спостереження за циклом проходження сонця у дні рівнодення та сонцестояння.