Не паліть опале листя!

Ось і настала осінь. Листя на гілках вже пожовтіло та опадає, вкриваючи землю золотою ковдрою. Зазвичай його прибирають, утилізуючи різними шляхами. Хтось його збирає у компостні ями, щоб у подальшому отримати родючий грунт, а хтось його просто спалює.

Але чи знаєте ви, що при спалюванні 1 тони опалого сухого листя у повітря потрапляє близько 9 кг шкідливих речовин. Серед них сажа, оксид азоту, чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки, бензапірен, що здатен викликати онкологічні захворювання та діоксини. Це одні з найотруйніших для людини речовин. Крім того разом з листям горить і безліч різноманітного сміття, яке мешканці не доносять до сміттєвих контейнерів. При згоранні поліетиленового пакету чи пластикової пляшки у повітря потрапляє близько 70 різноманітних хімічних сполук. Шкідливі домішки при попаданні в органи дихання стають причиною виникнення захворювання дихальних шляхів, серцевих нападів, алергійних реакцій. Часто біля вогнища можна побачити дітей. Вплив диму на їх організм особливо небезпечний.

Відповідальність за спалювання опалого листя у парках, зелених насадженнях та газонах у населених пунктах, згідно статті 77-1 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», передбачає штраф. За спалювання листя і випалювання рослинності в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду штрафи в рази збільшуються.

Тому звертаємося да вас. Не спалюйте опале листя. Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких.