Шановні громадяни! Увага!

Шановні громадяни❗️ Увага❗️
Пожежонебезпечний період розпочинається водночас із сезонним потеплінням. З початком весни, як тільки тане сніг, в лісах України наступає період, коли різко зростає небезпека виникнення лісових пожеж. Це пов’язано з порушенням громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах, а також випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях, що межують з лісовими масивами. Сильні весняні вітри сприяють розповсюдженню вогню у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення.
Люди, які підпалюють суху рослинність, переконані, що таким чином вони покращують врожайність. Але це твердження міф.
При спалюванні гине вся мікрофлора, що зазвичай бере активну участь у важливих біологічних процесах. Родючий покрив відновлюється через тривалий період. Крім того, в середовище потрапляють токсичні речовини, що негативно впливають на людський організм. Як показує практика такі діяння призводять до великої біди та завдають великої шкоди довкіллю і здоров’ю людини.Тому, спалювати суху траву, рослинність суворо забороняється, а особливо на землях лісового і природо-заповідного фонду, та інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.
За порушення Правил пожежної безпеки в лісах України, затверджені наказом Державного комітету лісового господарства України від 27.12.2004р № 278, громадяни несуть адміністративну відповідальність у вигляді штрафу, або кримінальну у вигляді позбавлення волі до 10 років.
Жахливі події трапилися минулої весни. Жителька с. Виженка умисно здійснила підпал сухої трави. Пожежа з її присадибної ділянки перекинулася на територію національного природного парку «Вижницький», внаслідок чого було знищено лісову підстилку на площі 1,5 га та пошкоджено 150 дерев різних порід, заподіяно шкоду та матеріальні збитки у сумі більше 700 тис. грн. Судом ухвалено покарання у вигляді позбавлення волі строком 5 років ув’язнення та відшкодування збитків.
З березня місяця 2022 року внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочин проти національної безпеки в умовах воєнного стану. Так у статті «Диверсія» по переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей, чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали зокрема сухої трави, рослинності. Тому такі дії розцінюють як злочин, за який передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років, або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.
Тож добре подумайте що вас чекатиме, перш ніж спалювати сухі рослинні рештки.