Запроваджується плата за відвідування

Шановні відвідувачі Парку та прихильники відпочинку на природі!

Інформуємо Вас, що з 1 червня 2023 року відповідно до Статті 47 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» та погодження Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України №25/2-11/4857-23 від 31.03.2023р. запроваджується плата за відвідування території національного природного парку «Вижницький» у розмірі 30 грн. з особи.

Водночас від такої плати звільняються учасники бойових дій та їх сім’ї, ліквідатори аварії на ЧАЕС, особи з інвалідністю І-ІІ групи, діти віком до 7-ми років, працівники природно-заповідних установ та місцеве населення за умови пред’явлення підтверджуючих документів.

В нашому випадку до місцевого населення належать жителі наступних населених пунктів: м. Вижниця, смт. Берегомет, с. Заріччя, с. Лекечі, с. Мигове, с. Багна, с. Черешенька, с. Виженка.

Таке рішення, головним чином, зумовлено посиленням природоохоронної та рекреаційної спроможності Парку, адже останнім часом кількість відвідувачів зростає. Разом з цим і зростає кількість осередків сміття, зламаних гілок, зірваних червонокнижних рослин, наляканих тварин, спаленої трави, понівечених альтанок, столів, інформаційних стендів і т. п.

Чимало шкоди природних комплексам завдають катання на квадроциклах, джипах та іншому транспорті підвищеної прохідності.

Боротьба з такими видами негативного впливу потребує як людських так і матеріальних ресурсів.

Національний природний парк «Вижницький» є природоохоронною, рекреаційною, науково-дослідною та еколого освітньо-виховною установою, яка фінансується за рахунок державного бюджету України, тому надання послуг з рекреаційної діяльності є одним із джерел доходу Парку та передумов для ефективного природоохоронного менеджменту.

Ми сподіваємось на розуміння та дякуємо Всім тим кому не байдужа доля нашої місцевої природи!

Ваш внесок – це внесок у розвиток здорового, цікавого, комфортного та безпечного відпочинку на території природно-заповідного об’єкту!

З повагою Адміністрація національного природного парку «Вижницький»