Міжнародна ніч кажанів

Щорічно, в останні вихідні серпня (цьогоріч 26 серпня) проводиться Міжнародна ніч кажанів. Це данина шани цим дивним створінням, які відіграють велику роль в підтриманні природного балансу і знищенні значної кількості комах, в тому числі, шкідників лісу.
🦇За ніч кажан з’їдає від 1000 до 4000 комах (тобто, по масі від ½ до 2/3 своєї ваги).
🦇Ці нічні тварини здавна лякали людей, їх зображали у вигляді вампірів та прислужників відьом та чаклунів. І це не дивно, адже кажани виключно нічні істоти, вдень вони зазвичай сплять на дахах будівель, в тріщинах під корою дерев, дуплах або печерах.
🦇Кажани – єдині ссавці, які вміють літати. Їхні крила утворені шкіряною перетинкою між пальцями руки. Саме тому, спочатку вони називалися кожани (від староукраїнського слова кожа), поступово буква о в назві перетворилася на а.
🦇Це найбільша група серед ссавців, в світі налічується близько 1000 видів. В Україні зустрічається 28 видів, в тому числі в національному природному парку «Вижницький» – 16 видів.
🦇Незважаючи на те, що в кажанів є очі, в польоті вони орієнтуються (фактично бачать) за допомогою ультразвуку – це дуже тонкий звук, який не здатне чути людське вухо. Кажани видають ультразвук, який відбивається від предметів і повертається у вухо, створюючи об’ємну просторову картинку, яка дозволяє цим тваринам на високих швидкостях літати навіть в складно організованому просторі, ні врізаючись в предмети. 🦇Завдяки ультразвуку «бачать» вони також і свою здобич.
🦇Між тим, кажани можуть спілкуватися і за допомогою звичайних звуків, які чує людське вухо. Цікаво, що діти чують значно більшу кількість звуків кажанів, ніж більш старші люди. 🦇До речі, у кажанів існують зачатки мови. За останніми даними вчених, ці тварини використовують приблизно 20 складів, які по різному моделюють, утворюючи свого роду різні слова і навіть фрази. Самці співають самкам складні пісні з використанням значної кількості фраз, тоді як самки відповідають самцям більш односкладно.
🦇Спілкування між особами одної статі відрізняються від міжстатевих іншим смисловим та емоційним навантаженням. 🦇Мова використовується кажанами для спілкування, в різних територіальних та інших сутичках, для виховання дитини. Навіть помічено, що для того, щоб сісти поруч з особою вищого соціального статусу кажан має спитати дозволу.
🦇Живуть кажани 10-15 років, що дуже багато для істоти с таки маленьким розміром тіла (зазвичай, чим менше розмір ссавця, тим менше тривалість його життя).
🦇Більшість видів кажанів нашої фауни відлітає (як і птахи) на південь з настанням осені.
🦇Зимують кажани зазвичай в печерах.
🦇Як правило, кажани живуть великими колоніями, але в середині колонії утворюють дружні групи до 20 особин. Вранці, повертаючись з нічного полювання члени однієї групи неодмінно находять одне одного і об’єднуються. Як і у людей, член групи може перейти до іншої групи, за своїми вподобаннями, але при цьому родинні зв’язки не руйнуються, і якщо переходить самиця, то переходять всі по’вязані з нею самки.
🦇Самиці вагітніють восени, але плід починає розвиватися тільки навесні, коли наступають більш сприятливі умови, для цього вони перебираються з холодних печер, де зимують, в теплі дупла дерев, утворюючи своєрідні виводкові колонії.
🦇Народжує самиця 1, дуже рідко 2 дитинчат, які спочатку літають з мамою, причепившись до неї, а як трохи підростуть, лишаються в гнізді.
🦇Всі кажани фауни України є червонокнижними видами, адже ці тварини дуже залежать від довкілля, і в сільськогосподарських умовах їх чисельність значно зменшується. Тому дуже важливо допомагати цим тваринам, розвішуючи, наприклад, штучні будиночки на деревах, і тоді ці дивовижні істоти будуть допомагати нам, знищуючи шкідників саду і лісу.